Забраниха детското меню на McDonalds в Сан Франциско

Сан Франциско стана първият град в САЩ, приел закон срещу Happy Meal – популярната практика на McDonald’s за раздаване на безплатни играчки на децата, заедно с нездравословната храна.

Местните власти на Сан Франциско приеха закона с 8 на 3 гласа. Разпоредбата, която влиза в сила от 1 декември, ще изисква минимални стандарти за здравословност на храните, преди да може да се продават с играчки.

Противниците на закона са Националната ресторантьорска асоциация и McDonald’s, които използват популярното Happy Meal меню, което се рекламира директно на децата.

“Изключително сме разочаровани от днешното решение. Това не е нещо, което нашите потребители искат, нито нещо, което са поискали”, съобщи говорителката на McDonald’s Даня Прауд в изявление.

Според закона, играчки ще могат да се дават с менюта за деца, които имат под 600 калории, съдържат плодове и зеленчуци и включват питиета, без прекалено количество мазнини или захар. Разпоредбата има за цел да подкрепи навиците за здравословно хранене и да помогнат за борбата с детското затлъстяване.

“Нашите деца са болни. Степента на затлъстяване в Сан Франциско са притеснително високи, особено сред цветнокожите деца”, заяви представител на властите в Сан Франциско, който подчерта, че ресторантьорската индустрия трябва да мисли “първо за здравето на децата”.

McDonald’s стартира менюто Happy Meal през 1979, като днес то включва предмети от популярни филми като “Шрек” или търсени играчки като Transformers и Lego, за които през 2006 компанията е похарчила 520 милиона долара.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: